Yurtdışında üniversite okumak, kaliteli eğitim almak isteyen ve gözünü yüksekte tutan, hedefleri yüksek olan, gelecekte iyi bir kariyer ve ayrıcalıklı prestije sahip olmayı isteyen öğrencilerin istekleri arasındadır.
Yeni kültürler tanımak, yeni insanlarla tanışmak, farklı diller öğrenmek ve global perspektifinizi geliştirmeye yarayacak en büyük adım yurtdışı üniversite eğitimidir. Yurtdışında üniversite eğitimi almak öğrencilerimize, sorumluluk alma, hayatlarını ikame ettirme ve kişisel özgüvenlerini arttıracak yepyeni bir çerçeve katar.
Yurtdışı üniversite eğitimi almak için ilk önce yapacağınız başvuru için dolu bir CV’ye sahip olmanız birkaç adım önde olmanızı sağlayacaktır. Kaliteli ve dolu bir özgeçmiş bir öğrenci profili yurtdışı eğitim almak için önemli bir ayrıcalık katacaktır. Önceki blog yazılarımızda da değindiğimiz gibi yurtdışı eğitim almak için belirli bir sınava tabii tutulmazsınız ancak belirli bir lise diploma puanı ve dil puanına sahip olmanız gerekmemektedir. Diploma puanı ve dil sınavı sonuçları her bölüm ve üniversite için değişmektedir, istediğiniz üniversite ve bölümlerin kayıt için şartlarını önceden kontrol etmeyi unutmayınız.
Yurtdışı eğitim sistemi, Türkiye ile kıyaslandığında oldukça farklıdır. Öncelikli olarak yurtdışı eğitim sistemi sınav odaklı değil yetenek odaklı olduğunu unutmamalıyız. Burada öğrencilerin belirli eğitimlere başlamaları için herhangi bir merkezi sınava katılmaları ve bu sınav sistemini yaşamaları gerekmez.
Farklılıkların en göze çarpanı ise eğitim sürelerinin değişikliğidir. Yurtdışında eğitimde ülkeden ülkeye süreler değişebilse de genel olarak lisans eğitimi 3 yıl; yüksek lisans ise 1-2 sene olarak değişmektedir.
Yurtdışı eğitim almak isteyen ama OBP ve ya dil skoru yeterli düzeyin altında kalan öğrencilerimiz için ek bir sene eğitimlerin başlangıcı için bizim hazırlık olarak yurtdışında ise Foundation/Pathway programları olarak adı geçen eğitimler sayesinde önce ek bir yıl hazırlık yaparak öğrencilerimizin eğitimlerine başlamalarını sağlayabiliriz. Bu duruma daha çok şartlı kabul ya da esnetilmiş kabul şartları da denir. Bu şartlı kabul ile hazırlık programını bitirerek gelecek hayallerinize yön verebilirsiniz.
Yurtdışında eğitim için yerine getirmeniz gereken şartlar ülke, kurum ve bölüm olarak değişmektedir. O yüzden bağlı olacağınız şartları bilmeniz için öncesinde bu üç duruma karar vermeniz gerekecektir.
Daha önce verdiğimiz bilgi gibi yurtdışı eğitim için bağlı bulunduğunuz bir sınav bulunmamakta ve her üniversitenin her fakültenin kendine has şartları olacaktır. Üniversiteler alacağınız bir sınav puanından daha çok öğrencinin okumak istediği bölüme olan merakını, bilgisini ve o bölümü okurken alacağı heyecanı dile getirdiği motivasyon mektubu ile çokça ilgilenirler. Tabii buna ek olarak notlarınız ve dil skorunuzda önemli etki olacaktır.
Başvurularda her okulun şartları farklı ve çok çeşitlidir fakat genel olarak her kurumun istediği evrakların listesi aşağıda bulunan gibidir;
• Lise diploması
• Transkript
• Niyet mektubu
• Referans mektupları
• Cv
• Dil yeterlilik puanları
• Geçerli pasaport
• Resim
Yurtdışında üniversite okumak için her ülke ve kurumun şart koşacağı sınavlar farklıdır, üniversitelerin istebileceği bazı sınavlar listesi aşağıdaki gibidir:
• IELTS (International English Language System)
• TOEFL (Test of English as a Foreign Language)
• SAT (Scholastic Aptitude Test)
• ACT (American College Testing)
• LNAT (National Admissions Test for Law)
• LSAT (Law School Admission Test)
• MCAT (Medical College Admission Test)
• UCAT (University Clinical Aptitude Test)
Yükseköğretim Kurumu, 29 Mart 2024 tarihi itibariyle, yurt dışında ilk 1000’de yer alan üniversitelerde eğitim görecek adaylar için müjdeli bir haber verdi. Artık, bu üniversitelerde okumak isteyen öğrenciler, denklik başvurusu yapabilecekler. Daha da güzeli, ilk 400’de yer alan prestijli kurumlara giden öğrenciler, doğrudan Denklik alabilecekler. Yani, bu öğrenciler ekstra bir süreçle uğraşmak zorunda kalmayacak.
İlk 1000’de yer alan okullarda okumak isteyen öğrenciler için bir başka güzel haber de YKS şartının kaldırılması. Öğrenciler, sınav stresi yaşamadan eğitimlerine odaklanabilecekler. Ancak, ilk 1000 dışında kalan okullarda TIP, Diş Hekimliği, Eczacılık ve Hukuk bölümlerinde okumak isteyen öğrenciler için YKS sınavına girme ve başarı şartı devam ediyor. Diğer bölümler için ise bu şartlar aranmayacaktır.
İlk 1000’de olmayan bir üniversitede okuyorum ne yapmalıyım?
Eğer öğrencimiz eğitimi sonrasında Türkiye’ye dönmek ve çalışmak istiyor ise ve ilk 1000 içinde olmayan bir üniversitede okuyor ise Aşağıdaki bölümler için belirli YKS şartları getirilmiştir;
• TIP – Sayısal Minimum 50.000
• Diş Hekimliği – Sayısal Minimum 80.000
• Eczacılık – Sayısal Minimum 100.000
• Hukuk – Eşit Ağırlık Minimum 125.000
Gelecek Yurtdışı Eğitim ile Yurtdışında üniversite okuma şartlarını daha detaylı öğrenmek ve incelemek için öğrencilerimizi İstanbul ofisimize bekliyoruz. Yurtdışında üniversite okuma kararı verdikten sonra mezuniyetinize kadar her adımda yanınızda olarak geleceğinizi şekillendirmenize yardımcı oluyoruz. Geleceğinizi birlikte sağlam adımlar ile oluşturmak için bugün bizimle iletişime geçin!