makedonyada-universite-okumak

 

Makedonya'da Üniversite Okumak isteyen Türk öğrenciler için hazırladığımız bu rehber, Makedonya üniversiteleri ve eğitim sistemi hakkında kapsamlı bilgiler içermektedir. Öncelikle şunu belirtmemizde fayda var; Makedonya'da Üniversite Okumak için onlarca sebebiniz var. Sınavsız üniversiteler, ekonomik fiyatlar, kültürel benzerlikler, ulaşım kolaylığı ve çoklu dil seçenekleri ile öne çıkan Makedonya, bu anlamda son yılların odak merkezi olmuştur. Makedonya'da üniversite eğitimi almak için bu ülkeye giden Türklerin çoğu, kısa zaman içinde ülkeye adapte olarak eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamlıyorlar. Uluslararası öğrencilere sahip olan Makedonya üniversitelerinin çoğunda Türk öğrencilerin sayısı oldukça fazladır. Bu konuda yabancılık çekmeyeceğinizden emin olabilirsiniz.

 

Makedonya'da Üniversite Eğitimi

 

Makedonya'da Üniversite Eğitimi lisans, yüksek lisans ve doktora programlarını kapsıyor. Eğitim süreleri 4 ila 6 sene arasında değişmektedir. Örneğin tıp eğitimi 6 sene olurken, diğer bölümler 4 senede tamamlanabiliyor. Avrupa standartlarında çok kaliteli bir eğitim sistemine sahip olan Makedonya, bu anlamda diğer ülkelere de öncülük ediyor. Makedonya üniversitelerinin Avrupa Birliği standartlarında olması, mezuniyet sonrasında Avrupa ülkelerinde iş bulmanızı da kolaylaştırıyor. Makedonya'da Üniversite Okumak ve eğitim almak ayrıcılığına sahip olabilmeniz için, senelik üniversite harç ücretlerini karşılamanız yeterlidir. Herhangi bir yeterlilik sınavına girmenize gerek kalmadan, istediğiniz üniversite bölümlerinden eğitim alabilirsiniz.

Makedonya Üniversiteleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Makedonya Üniversiteleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler hakkında size bir kaç önemli bilgi vereceğiz. Makedonya üniversitelerinde tıp veya diş hekimliği okumak istiyorsanız, üçüncü sınıftan sonra mutlaka Makedonca öğrenmek zorundasınız. Bu zorunluluk diğer faküşte bölümlerinde yoktur. Makedonya'da eğitim almak, size yabancı dil avantajı sağlayacaktır. Birden fazla lisan öğrenebilirsiniz. Zorunlu olarak Makedonca, benzerliği açısından Rusça, Bulgarca ve diğer Slav dillerini de öğrenmiş olacaksınız. Ayrıca Makedonya'da çoğu üniversitede Türkçe eğitim bile alabiliyorsunuz. Makedonya üniversitelerinden mezun olduktan sonra, YÖK denkliği almak istiyorsanız Türkiye'de seviye tespit sınavına girmek zorundasınız. Kısaca; Makedonya'da aldığınız üniversite eğitiminin, ülkemizdeki eğitim ile denkliği ölçülüyor. Bu sınav, çok korkulacak bir sınav değildir.

Makedonya Üniversite Kabul Şartları

Makedonya'da Üniversite Okumak için gerekli olan üniversite kabul şartları, genel anlamda çok esnek ve kolaydır. Neredeyse hiç bir zoruluğu olmadığını söyleyebiliriz. İlk yapılması gereken, sizden istenilen belgeleri temin edip başvurunuzu yapmaktır. Belgelerin çoğunun noter onaylı ve apostilli olması gerektiğini unutmayın. Mevcut lise diplomanızı da ekleyerek, harç ücretlerini ödeyip başvurunuzu yapabilirsiniz. Makedonya'da eğitim alan öğrenciler, Erasmus öğrenci değişimi programlarında her zaman önceliklidir. Çünkü Makedonya eğitim sistemi ve üniversiteleri, Avrupa Birliği müfredatına uygundur. En ekonomik koşullarda dünya standartlarında üniversite eğitimi alarak, kariyer planlarınıza hemen başlayabilirsiniz. Makedonya üniversiteleri, bu anlamda size yardımcı olacaktır. Gerekli şartları yerine getiren her lise mezunu, Makedonya eğitim fırsatlarından yararlanabilir. Şİmdi Makedonya’da üniversite okuma zamanı!