liseden-sonra-yurtdisinda-universite-okumak

Yurtdışında kaliteli eğitim almak ve dünyanın sayılı üniversitelerinde okuyarak dünyanın her bölgesinde aranan bir birey olmak her öğrencinin hayalidir. Özellikle artan globalleşme ile dünya üstünde artan ticaret ve bilimsel araştırmalar sayesinde kaliteli eğitim almış kişilere artan ihtiyaç çoğalmaktadır. Bu yüzden bu tür ticaret ve bilimsel araştırmalar yapan global şirketlerde aranan özelliklerden bazıları olan yurtdışı deneyimine sahip olmaları ve çok kültürlülüğe uyum sağlamaları konusunda yurtdışı eğitim alan bireyler daha ön planda olmaktadır. Peki aranan kişi olmak için yurtdışı eğitimini nasıl alabiliriz? Lise döneminde ne yapmak gerekir? Bu yazımızda Yurtdışında eğitim almak için lise zamanımızı nasıl değerlendirmeliyiz ve yurtdışında eğitim almanın avantajlarını anlatacağız.

Yurtdışında Eğitim için Lise Dönemini nasıl değerlendirmeliyiz?

Yabancı dil gelişimine önem göstermek; yurtdışı eğitimi almak isteyen bir kişi dil önemli bir kriter olacaktır. Öğrencinin dil bariyerini lise zamanında aşması en doğru hamle olacaktır. Erken dönemde dil sorununu halletmek üniversite kayıt süreçlerinde diğer engellere daha iyi odaklanmaya neden olacaktır. Bu bariyeri aşmak adına yaz aylarında düzenlenen dil öğrenme kamplarını oldukça faydalı gördüğümüzü Gelecek Yurtdışı Eğitim olarak öğrencilerimize bildirmek isteriz.  Bu kamplar, öğrencilere dil pratiği yapma ve uluslararası ortamda kendilerini geliştirme imkânı sunar.

Lise döneminde yapılacak akademik hazırlık; Lise döneminde uluslararası programlarla katılmak akademik tecrübeler edinmenin önemi tartışılamayacak kadar önemlidir. Örnek verecek olursak, alacağınız Advanced Placement (AP) dersleri uluslararası sınavlara hazırlanmak ve bu sınavlardan yüksek notlar almak, öğrencilerin üniversite başvurularında öne çıkmanızı sağlamaktadır. Yaz aylarında ise saygın üniversitelerde düzenlenen akademik içerikli yaz okullarına katılarak akademik deneyim kazanmak mümkündür.

Kişisel gelişiminize artı sağlayacak sosyal alanlar; Ders programınızın dışında çeşitli hobi edinmek ve sosyal sorumluluk projelerine katılarak ve topluma hizmet aktivitelerine katılmak da önemlidir. Üniversiteler, sosyal sorumluluk projelerinde yer almış, gönüllü işler yapmış ve liderlik özellikleri geliştirmiş öğrencileri tercih ederler. Bu nedenle, lise döneminde bu tür faaliyetlere zaman ayırmak ve bunları katılım belgeleriniz ile üniversiteye sunmak tercih edilme nedenlerinizi arttırır.

Yurtdışı Eğitimde hazırlık süreci nasıl olmalı?

Hangi mesleklere ilgili olduğunuzu anlamak için seçeceğiniz alanlarla ilgili okumuş kişilerin videolarını izleyebilir, kariyer günlerine katılarak farklı sorular sorabilirsiniz. İlgili olduğunuz alanlara yönelik üniversite bölüm araştırmanızı yaparak, istediğiniz bölüm hangi üniversitede iyi eğitim veriyor veya istediğiniz üniversitede ilgi alanınıza giren hangi bölüm iyi eğitim kalitesine sahip araştırmalısınız. Bu süreçte ülke ve şehir belirlemeniz de önemli kriter olacaktır.
Yurtdışı eğitimi almaya karar verdikten sonra dil gelişiminize çokça özen göstermeniz gerekmekte bu doğrultuda üniversiteye kabul almanıza etkili olacak mantık, sayısal ve fen alanlarında ACT ve SAT sınavlarına katılmanız ayrıca yüksek puanlar almanız çok etkili olacaktır.

İlgili üniversitelerin ilgili kayıt ve başvuru koşullarını inceleyerek, istenen sınavlar ve en düşük puanlarını öğrenmeniz, başvuru öncesinde çalışmalarınızı yoğunlaştırarak istenilen sonuca odaklı çalışmanıza neden olacaktır. Başvuru sürecinde belgelerimizi toplamak ve gerekli sınavlara hazırlık yapmanız için planlı olmayı unutmamalısınız. Gelecek yurtdışı eğitim olarak tüm bu yurtdışı eğitim başvuru ve kabul süreçlerinizi lise döneminizi de dahil olarak planlıyoruz ve uygulamaya koyuyoruz.

Eğer Lise 1.sınıftan itibaren bir yurtdışı eğitim düşünceniz var ise 4 yıl boyunca İngilizce, tarih, matematik, fen ve bir ilave yabancı dil dersi almış olmanızı yurtdışı üniversiteleri tercih ederler. Öğrencilerimize, Gelecek Ekibi olarak tavsiyemiz kendilerine 4 yıllık “lisede yapılanlar’ klasörü oluşturmalarıdır. Bu klasör içinde bulunmasını tavsiye ettiklerimiz aşağıdaki gibidir;

  •  Önemli notlar,
  • Karne belgeleri,
  • Aldığın Ödüller, Madalyalar, Başarı belgeleri & beratları,
  • Takdir, Teşekkür ve Onur belgeleri,
  • Okul ve okul dışı Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk Projeleri katılım belgeleri,
  • Gönüllü İşler ve Hayırseverlik Hizmetleri belgeleri,
  • Liderlik ettiğin faaliyetlerin kayıtları

Olmak üzere önemli belgelerin sayısal ve fiziksel kaydının tutulduğu bir klasör oluşturulması kritik önem sarf edecektir. 
Peki Ya Lise sonrası Yurtdışında Üniversite eğitimi almanın avantajları nelerdir?
Yurtdışında eğitim almak öğrencimize global bir iş ağı sunarken, çok uluslu şirket ve kuruluşlar da yurtdışı deneyimine sahip çok kültürlü yetişmiş birden fazla dillere hâkim şekilde konuşabilen mezunları tercih ederler. Yurtdışındaki üniversiteler genel olarak yüksek akademik standartlarla öğrencilere farklı alanlar sunarlar. Bu farklı akademik alanlar sayesinde öğrencilerin rekabetleri artarken vizyonlarını da genişletmek temel amaçtır. Avantajları sadece bu olarak görülmemeli kişisel gelişimlerinize de katkıda bulunur. Farklı kültürler ile iletişim halinde kalmak farklı diller öğrenmek öğrencilerin dünya perspektiflerini genişletmesine yardımcı olur. Başka bir ülkede yaşamak öğrencilerin problem çöz ve uyum sağlama özelliklerini arttırır.

Balkan Ülkelerinde Eğitim almanın Avantajları nelerdir?

Kuzey Makedonya, Avrupa'da bulunan diğer ülkelere kıyasla uygun ve kaliteli eğitim sunarken, bu uygunluk eğitim ücretleri ve yaşam maliyetlerine de yansımaktadır. Kuzey Makedonya farklı etniklerin ve kültürel grupların hep birlikte yaşadığı ülke olduğundan dolayı öğrencilerin çok kültürlü ve farklı dillere de aşina olarak eğitim süreçlerini geçirmelerine neden olur. Ayrıca balkanların önemli noktasında olmasından dolayı da Avrupa’nın birçok noktasına uygun şekilde ulaşma imkânı sağlamaktadır. Bosna Hersek ise zengin tarihi ve kültürel mirası ile öğrencilerin hem akademik hem de kişisel olarak gelişimlerine katkı sağlar. Bosna Hersek'teki üniversiteler, özellikle sosyal bilimler, mühendislik ve tıp alanlarında güçlü akademik programlar sunarken, Bosna Hersek halkı, misafirperverliği ile bilinir, bu da yurtdışından gelen öğrencilerin kendilerini evlerinde hissetmelerine ve yerel kültüre daha kolay uyum sağlamalarına yardımcı olur. Balkan ülkeleri Türkiye’ye yakınlığı sayesinde kültürel uyumun daha kolay sağlanacağı ülkeler olurlar.

Gelecek Yurtdışı Eğitim ile Liseden sonra yurtdışında üniversite okumak için daha detaylı bilgi almak ve incelemek için öğrencilerimizi İstanbul ofisimize bekliyoruz. Yurtdışında üniversite okuma kararı verdikten sonra mezuniyetinize kadar her adımda yanınızda olarak geleceğinizi şekillendirmenize yardımcı oluyoruz. Geleceğinizi birlikte sağlam adımlar ile oluşturmak için bugün bizimle iletişime geçin!