Yurtdışında okuma kararını vermek için günlerce belki aylarca düşündünüz, ailenizi ikna etmeye çalıştınız ve en sonunda başardınız ve yurtdışında üniversite veya master yapma hedefinize dair somut adımlar atmaya başladınız. Aklınızda uçuşmaya başlayan soru bulutlarını görüyor gibiyiz… Hangi ülkeyi tercih edeceksiniz, ülkeye adapte olabilecek misiniz? , gideceğiniz ülkenin maliyet durumu nasıl olacak, kaç kuruma başvurmalısınız ve doğru başvuruyu nasıl yapacağınız gibi binlerce soru…
Nasıl başlayacağınız ve nasıl ilerlemeniz gerektiğini öğrenmek için Gelecek Yurtdışı Eğitim olarak, bu kritik kararı bizimle birlikte vermenize yardımcı olacak ’Üniversiteyi yurtdışında okumak için ne yapmalıyım’ yazısını öğrencilerimiz için kaleme alıyoruz.
Yurtdışında Üniversite okuma konusunda kararınızı verdiniz fakat ilk önce eğitiminizi sürdüreceğiniz alan konusunda netleşmelisiniz eğer bu konuda net değilseniz önem sırasına göre eğitiminizi sürdüreceğiniz alanları listelemeniz gerekecektir. Hangi alanda devam etmek istediğiniz ile ilgili kariyer araştırmaları yapmalı, neden bu tercih ettiğiniz alanda okumanız gerektiğini kendinize anlatarak kendi yolunuzu çizmelisiniz.
Ülke seçimini yaparken bireysel özellikleriniz ile birlikte okumak istediğiniz alana da karar vermeniz ve bu iki kesişim içinde detaylı bir ülke araştırması yapmamız gerekmektedir. Yurtdışı eğitim alacağınız ülkeye karar verirken gitmeyi planladığınız ülkenin evinizin, ailenizin bulunduğu ülkeye yakın olup olmaması önemli bir seçim kriteri olacaktır mesela acil durumlarda dönmeniz gerekecekse sürekli uçak bileti bulabilecek olmalısınız. Balkan ülkelerinde okumak 1 saat 50 dakika gibi bir uçak yolculuğuna eşdeğer iken ABD’de okumak 28 saatinizi alabilmektedir.
Eğer kişisel olarak ılıman iklimleri seviyorsanız, Kanada gibi soğuk ülkelerde mutsuz olarak eğitiminizden verim almanıza engel olabilirsiniz. Türkiye’nin iklimine yakın olan balkan ülkeleri, Avrupa’nın Güneyi veya Amerika’nın güneyini tercih ederek kişisel zevk aldığınız aktivitelere devam ederek yurtdışı eğitim sürecinizi en verimli hale getirebilirsiniz.
Aslında Yurtdışı eğitim sürecinde en realisttik olarak oluşan özellik maddi hesaplamalar olmaktadır sonuç olarak ilk etapta TL bazına göre tüm maliyetleri gideceğiniz ülkenin para biriminin kuruna göre değiştirirken bu da ülke seçiminizi daha keskin şekilde belirleyebilir. Amerika’da yıllık 30.000 ABD doları olarak okul, barınma ve mutfak masrafınızı düşündüğümüz ve günümüz TL kuru ile çarptığımızda içinden çıkılamaz hal almaktadır. Hem maliyet hem yakınlık, hem coğrafi hem de kültürel benzerlik avantajları sayesinde Kuzey Makedonya ve Bosna-Hersek Üniversiteleri ön plana çıkmaktadır.
Seçtiğiniz üniversite kurumlarının elinizde olan notlarınız ile eşdeğerliğinin olduğunu yani kabul ettiklerine bakmayı unutmayın. Lise mezuniyet puanınız, seçtiğiniz üniversite ve bölüm için minimum olarak yeterlimi kontrol edin. IELTS, TOEFL gibi girdiğiniz sınavlardaki notlar kurumun olmasını istediği seviyede mi bilin. Gerçekçi başvuruları Gelecek Yurtdışı eğitim ile yaparak zaman kaybı yaşamayın!
Devamlı karşımıza çıkıp midemizi bulandırsa da bu işin asıl temeli aslında 4 Harften oluşan şey: PARA. Yurtdışı eğitim için belirlediğiniz mali bütçe ve ilgilendiğiniz üniversitelerin birbirine denk olması gerçekçi başvurular yapmak için gereklidir. Burada kendinize sormanız ve danışmanınıza detaylı bilgi vermeniz gereken bazı sorular vardır. Benim bu iş için ayıracağım bütçe nedir? , Gideceğim ülke de yıllık eğitim ve geçim masrafım nasıl olacak ? gibi uzayan giden listeleri soracaksınız. Ayrıca yurtdışında üniversite okurken burs almayı planlıyorsanız ayrıca burs kurumlarını ve şartlarını araştırmalısınız. Akademik alanınıza ve bütçe planınıza uygun kurumları belirlediniz ve üniversite listeleriniz gerçekçi şekilde oluşmaya başladı. Şimdi sıra okulun bulunduğu konum ve şehri önceden araştırmak ve motivasyonunuzu arttırmak. Sakin bir yaşamı seviyorsanız küçük kampüs şehirlerini tercih edebilir veya kalabalık şehrin karmaşalı enerjisi sizi motive edebilir.
Son olarak okulların uluslararası öğrencilere sağladığı pozitif olanaklar üniversite seçiminde önemli rol oynar. Kurum içi burs yardımları, konaklama ve sosyal yardımları, öğrenci oryantasyonu için etkinlikleri ve uluslararası nüfusu üniversite seçiminde önemli rol oynar.
Tüm aşamaları başarıyla tamamladık ve eleğimizi eledik. Tüm elemelerin sonuçlarında en az 4 okula başvurmanız en etkili yöntem olacaktır çünkü 1 adet kesin kabul alacağınız, 2 adet ihtimal dahilinde kabul alabileceğiniz ve 1 adette kabul alma ihtimalinizin düşük olduğu üniversitelere başvurmanız gerekmekte bu durum kesin kabul sürecinizde etkili olacaktır. Gerekli belgeleri ilettiğiniz okullar bu bilgileri aldıklarında, kendilerine başarıyla ulaştıklarına dair size bilgi verecektir. Bundan sonra yapmamız gereken tek şey kurumlardan başvurumuz ile ilgili bilgi almak olacaktır, eğer eksik bir evrak varsa tamamlama ve yanlışlık varsa düzeltme şansımız olacaktır. Birden fazla üniversiteden kabul almanız durumunda Gelecek Yurtdışı Eğitim Danışmanları ile en iyi en doğru tercihi değerlendirmenize yardımcı olacaktır.
Gelecek Yurtdışı Eğitim Danışmanlarının mesajı; Öğrencilerimiz üniversite başvurularında neler yapılması gerektiğini bize bıraksın ve sadece yurtdışında okumanın heyecanını yaşamaya şimdiden yaşamaya başlasınlar diyor. Bu yüzden bizde yurtdışında üniversite okuma kararı verdikten sonra mezuniyetinize kadar her adımda yanınızda olarak geleceğinizi şekillendirmenize yardımcı oluyoruz. Geleceğinizi birlikte sağlam adımlar ile oluşturmak için bugün bizimle iletişime geçin!