yurtdisi-sertifika-ve-diploma-programlari

Yurtdışı Sertifika ve Diploma Programları

Yurtdışı sertifika ve diploma programları giderek popüler hale gelen programlardır ve kendisini geliştirmek isteyen herkes tarafından araştırılır. Yurtdışında lisans eğitimi ya da yüksek lisans eğitimi almak isteyen öğrenciler kadar belirli bir alanda diploma ya da sertifika almak isteyenler de vardır. Bunun nedenlerinden biri yurtdışında verilen teorik eğitimin başarılı olması ve bu eğitimin sonrasında sunulan iş ve staj imkanlarıdır. Yurt dışında yaşamak ve çalışmak isteyen kişiler diploma ve sertifika programlarına katılarak yurtdışı macerasına bir başlangıç adımı atabilirler. Bu programları tercih eden kişiler birbirinden farklı pek çok faktörü düşünmek zorundadır. Öncelikle yurt dışında tercih edilebilecek pek çok ülke ve okul vardır ve hangi programın kendileri için iyi olacağına karar vererek başlayabilirler. Öte yandan Türkiye’de lisans bölümü tamamlayan öğrenciler Türkiye’deki rekabetli yüksek lisans kabul süreçleri yerine yurtdışında yüksek lisans yapmak isteyebilirler. Bu sayede belirli bir derecede olan yabancı dil bilgilerini daha da geliştirebilir hem de seçkin okullarda eğitim alarak kariyerleri için olumlu bir adım atabilirler. Elbette yurtdışındaki sertifika ve diploma programlarına katılmak için de belirli şartları karşılamak gerekmektedir. Bu konu ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak için bu yazımızı okuyabilirsiniz.  

Yurtdışı Sertifika Programları Kabul Süreci

Yurtdışı sertifika programları kabul süreci izlenmesi gereken yolu takip eden kişiler için çok da zor sayılmaz. Bu programlarla ilgili bilgi sahibi olan, kabul sürecini daha önce yönetmiş ve öğrencilerin seçkin sertifika programlarına kabulüne aracılık sağlamış bir eğitim danışmanlığı ile çalışmak bu konudaki endişleri giderebilir. Öncelikle sertifika eğitimini ne üzerine almak istediğinize ve hangi alandaki eğitimlerin sizin için faydalı olacağına dair bir araştırma yapmalısınız. Bu araştırmayı tamamladığınızda zaten belirli bir sayıda ülke ve okulu listeleyebilirsiniz. Bu listedeki okul sayısını bütçenize, okulun konumuna ve benzeri faktörlere göre eleyerek azaltabilirsiniz. Okulların ne gibi belgeler istediğini, kabul kriterlerini ve ülkenin istekleri doğrultusunda nasıl vize alabileceğinizi araştırmanız gerekir. Okulun istediği belgeleri eksiksiz şekilde tamamlayıp ilettikten sonra varsa okulun istediği depozitoyu yatırmalısınız. Okulun tüm şartlarını sağlıyorsanız ve başvuru konusunda gecikmediyseniz kabul alma ihtimaliniz yüksektir. Sertifika programları oldukça fazla kişinin başvurduğu programlardır bu yüzden olabildiğinde erken başvuru yapmanızı öneririz. Tüm bu süreci tamamladıktan sonra okuldan kabul aldığınızı öğrendiğinizde okulun konaklama sağlamadığı durumlarda konaklama için adım atmalısınız. Bazı okullar konaklamayı ayarlamaktadır ancak aksi durumda bu konuda bir karar vermeli ve araştırma yapmalısınız. Vize başvurunuz ve kabulünüz geldikten sonra okulun geri kalan ücretini göndermeli  ve okula ve ülkeye ulaşımınız için planlamanızı yapmalısınız. Tüm bu süreçler ile ilgili desteğe ihtiyaç duyarsanız Gelecek Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı ekibi olarak bir telefon kadar uzağınızdayız!

Yurtdışı Diploma Denkliği Süreci

Yurtdışı diploma denkliği süreci yurtdışında eğitim almak isteyen kişilerin en çok merak ettiği konulardan biridir. Türkiye’de yüksek lisans, lisans ya da ön lisans eğitimi alan öğrencilerin diplomalarının yurt dışında da geçerli olabilmesi için alınması gereken belgeye denklik belgesi denir. Aynı şekilde yurt dışında alınan eğitimin de ülkemizde geçerli olabilmesi için YÖK denkliği alınması şarttır. Yurtdışında eğitim almak isteyen tüm öğrencilerin bu denklik süreçlerini iyi bilmesi gerekmektedir. YÖK denkliği için yurtdışındaki okulun fiziki şartları, verdiği eğitim programı, akademik kadrosu gibi faktörlerin belirli şartları sağlayıp sağlamadığı incelenir. Bu inceleme sonucunda o kurumun YÖK tarafından kabul edilen bir lise ya da üniversite olup olmadığına karar verilir. Bu değerlendirmeler pek çok okul için yapılmıştır  Seçeceğiniz okulun YÖK denkliği olup olmadığını okula başvurmadan önce araştırıp öğrenmeniz mümkündür. Dünya çapında ilk 1000’e giren tüm üniversiteler YÖK tarafından tanınmıştır. Eğitim almayı düşündüğünüz üniversite en iyi ilk 1000 üniversite içerisinde değilse YÖK’e denklik başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu başvurunun yanı sıra bir seviye belirleme sınavından geçmeniz gerekebilir. Denkliği almak için Türkiye’de bazı dersler almanız gerekebilir. Denklik durumunu YÖK’e dilekçe göndererek de öğrenmek mümkündür.

Yurtdışı Sertifika Programları Başvuru Dönemi

Yurtdışı sertifika programları başvuru dönemi belirli aralıklarla öğrencilerin başvurabilecekleri şekilde ayarlanmaktadır. Sertifika programları öğrencilere belirli bir alanda hem pratik hem de teorik eğitim sunan programlardır. Bu programlar üniversite bölümlerinden ve akademik eğitimdenden farklıdır çünkü genellikle bu meslek edindirmeyi amaçlarlar. Bu yüzden öğrencilerin sıkça tercih ettiği sertifika programları yurtdışında yaşamak ve çalışmak isteyen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Uzmanlaşmak istediği alanı belirleyen kişiler bu alanda yurtdışında ne gibi sertifika programlarının olduğunu araştırabilirler ve başvuru dönemlerini öğrenebilirler.  Kariyerini kısa süre içerisinde iyileştirmek ve profesyonel hayata geçiş yapmak isteyen kişiler bu eğitimleri alabilirler. Öğrencilere sunulan programlar genellikle yılda bir ya da iki kez başvuru kabul etmektedir. Eğitim alabileceğiniz alanlar arasında İşletme, Finans, Moda, Mimarlık, Aşçılık, Tasarım, İnsan Kaynakları, Turizm gibi popüler bölümler bulunmaktadır.

Yurtdışı Diploma Denkliği Başvuru Şartları

YÖK tarafından tanınan bölümlerden mezun olan ve diploma almaya hak kazanan öğrenciler Türkiye'ye döndükten sonra denklik başvurusunda bulunmalıdır. Bu başvuru YÖK’ün resmi sitesi üzerinden ya da E-Devlet’te yer alan ilgili bölümden yapılabilir. Online başvuru sonrası başvuru YÖK tarafından incelenir ve şartlar uygunsa denklik belgesi alınır. Aldığınız eğitimi veren kurumun YÖK denkliği olmayabilir ve bu durumda Türkiye’de eğitiminiz geçerli sayılmaz. Ancak özel sektörde çalışmayı düşünerek yurtdışında eğitim alan kişilerin YÖK denkliği ile ilgili endişe etmelerine gerek yoktur çünkü özel sektörde çoğu zaman aldığınız eğitimin sadece niteliği incelenir. YÖK denkliği için gerekli belgeler arasında imzalı başvuru formu, diplomanın aslı ya da noter tarafından onaylı sureti, eğitime ait transkriptin aslı ve bu belgelerin yabancı dilde olması durumunda noter onaylı tercüme belgesi, diploma alan kişinin pasaportunun aslı ve bilgi formu, ÖSYS yurtdışı öğrenci yerleştirme belgesi (varsa), noter ya da Dış temsilcilikler onaylı olacak şekilde tüm belgelerin suretlerinin fotokopisi, nüfus cüzdanı fotokopisi, yüksek lisans denkliği alınacaksa tezin kapağının ve tezin özetinin çevirisi sayılabilir. 

Yurtdışı Denklik Süreci Maliyetleri

YÖK tarafından denklik verilen okullarla ilgili denklik süreci başlatmak isteyen kişiler yurtdışı denklik süreci maliyetleri hakkında araştırma yaparlar. YÖK’e yapılacak denklik başvuru ücreti 2024 yılı için 150 TL olarak belirlenmiştir. Ancak bu başvuru sırasında hazırlanacak belgeler, kişiye ve o kişinin eğitim aldığı kuruma göre belirlenip hazırlanır ve maliyeti değişkendir. Başvurunun kabul edilmemesi, yanlış başvuru yapılması ve belge eksikliği gibi durumlarda yeniden başvuru yapmak gerekebilir ve maliyet artabilir. Hazırlayacağınız belgelerin tam olduğundan emin olmanızı ve mümkünse birer kopyayı da kendiniz için hazırlayıp dosyalamanızı öneririz. Bu kopyalar gerekli görülmesi halinde yeniden ibraz etmenizi kolaylaştıracaktır. Bu konu hakkında bilgili bir eğitim danışmanlığı ile çalışmak zaman ve para kaybetmeyi engelleyebilir ve gerekli belgelerin hazırlanmasını kolaylaştırabilir.

Yurtdışı Sertifika Programı Maliyetleri 

Türkiye’de pek çok alan ile ilgili sertifika programları olsa da yurt dışında yurtdışında sertifika eğitimi almanın kişilere pek çok faydası bulunur Durum böyle olunca yurtdışı sertifika programı maliyetleri araştırılıyor ve merak edilir. Yurtdışında eğitim alınacak kurumun devlet kurumu mu yoksa özel bir eğitim kurumu mu olduğu konusu bu noktada önem taşır. Özel eğitim kurumlarının verdiği eğitimlerin daha yüksek maliyetli olduğu bilinir. Alınacak eğitimin süresi ve kapsamı da bir diğer faktör. Bunların yanı sıra eğitim programına bir staj programının dahil olup olmadığı da maliyet üzerinde etkili olabilir. Lisans bölümlerine göre daha kısa süre içerisinde meslek sahibi edinmeyi ve yurt dışında bir hayat kurmayı planlayan kişiler için sertifika programlarının maliyetlerinin daha düşük olduğu söylenebilir. Seçkin okullarda alınacak prestijli bir eğitim için ücretler okuldan okula değişir ve alacağınız eğitimin hangi okullarda olduğunu araştırıp fiyat karşılaştırması yapabilirsiniz. En yüksek fiyatlı eğitimin en iyi eğitim olmayacağını bazen ortalama fiyatlardaki okulların eğitimin çok iyi olabileceğini unutmamalısınız. Okullar arasında yapacağınız tercih maliyeti büyük ölçüde etkiler ayrıca okulun bulunduğu kentin yaşam maliyetlerini de araştırmalısınız. Kiraların çok yüksek olduğu ve sosyal hayatın büyük bir bütçe gerektirdiği bölgelerdeki okullar eğitiminizin toplam maliyetini ciddi şekilde etkileyebilir. Eğitim alacağınız bölgede kullanılan para birimini ve güncel kurları da inceleyebilirsiniz. Ortalama bir maliyet hesabı yapmak için bu bilgilere konaklama ve yaşam giderlerini ekleyebilirsiniz. Yapacağınız hesaplamalar sonrasında çıkan maliyetlere sağlık sigortası, ulaşım giderleri ve benzeri ücretleri de eklemelisiniz. Gelecek Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı olarak bu süreçte size destek olmaktan memnuniyet duyarız.