yurtdisi-lise-egitimi

Yurtdışı Lise Eğitimi

Yurtdışı lise eğitimi almak henüz yetişkinlik hayatına yeni yeni adım atmaya hazırlanan kişiler için eşi bulunmaz bir deneyimdir. Hem akademik hem de kültürel anlamda edinilecek unutulmaz tecrübeler öğrencinin üniversite hayatında ve gelecekteki kariyerinde çok önemli bir yere sahip olabilir. Dünya görüşleri gelişen ve global düşünmeyi öğrenen öğrenciler farklı bir ülkede yaşama fırsatına sahip olduğunda yabancı bir dili de akıcı şekilde konuşmayı öğrenir. Alınan saygın ve prestijli eğitimin sonrasında özgüveni gelişen ve ezbere dayalı eğitimden uzaklaşan öğrenci üniversiteye hazırlık sürecini çok daha rahat bir şekilde geçirebilir. Yurtdışındaki pek çok okulda proje ve öğrenme odaklı eğitimler verilir bu durum öğrencinin dünya çapındaki üniversitelere kabul alma şansını artırabilir.

Yurtdışında Lise Eğitimi Almak

Yurtdışında lise eğitimi almak lise çağındaki bir öğrencinin kariyeri için yapılabilecek en güzel hamlelerden biridir. Bulunduğu eğitim sisteminden ayrılan, konfor alanından çıkıp farklı kültürleri tanıma şansı yakalayan öğrenciler sadece lise eğitimi almış olmaz aynı zamanda önemli bir hayat deneyimi elde edebilirler. Yurtdışında lise eğitiminin çeşitli versiyonları bulunur. Bazı değişim programları ile uluslararası eğitim deneyimi elde etmek ve bir ya da birden fazla okul dönemini yurt dışında geçirmek mümkündür. Lise çağı olan 14-18 yaş aralığında yani 8 ile 12. sınıf aralığındaki gençlerin başvurabileceği bu programlara pek çok Avrupa ülkesi dahildir. Dışişleri Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilgili ülkelerdeki ilgili bakanlıklarla olan anlaşmaları sayesinde hem o ülkelerin devlet liselerinde hem de özel liselerinde öğrenciler okuyabilmektir. Bu uluslararası lise programları hem yurtdışı deneyimi elde etmek isteyen gençlerin hem de çocuğuna iyi bir gelecek sunmak isteyen ailelerin ilgisini çeker.

Yurtdışı Lise Değişim Programı Nedir?

Yurtdışı lise değişim programı gelecekte yurtdışında yaşamak ve çalışmak isteyen öğrencilerin ilgisini çeken programlardır. Akademik anlamda başarılı ve geleceğini genç yaşta planlamak isteyen öğrencilerin farklı ülkelerde ve okullarda eğitim alabilmesini sağlayan bu programlar kısa ve uzun dönem olarak katılma olanağı olan programlardır. Uzun dönem lise değişim programları genellikle öğrencinin yurt dışına giderek orada liseden mezun olmasını sağlayan programlardır. Liseden mezuniyet şartları ülkeden ülkeye göre değişebilir ancak pek çok okulun Türkiye ile denklik hakkı vardır. Yurtdışında mezuniyet için öğrencinin en az 2 yıl kadar bir süre yurtdışında lise okumuş olması gerekir. İsteyen öğrenciler tüm lise hayatlarını yurt dışında geçirebilirler. Yurtdışında lise okuyan öğrenciler isterlerse ve şartları sağlarlarsa bulundukları ülkelerdeki üniversitelere başvurarak eğitimlerine orada devam edebilirler. Veya lise denkliğini tamamlayarak Türkiye’de üniversite hayatlarını sürdürebilirler. Öğrenciler lise hayatlarının bir dönemini ya da birkaç dönemi kadarını da yurtdışında geçirebilirler. Bunun için uygun olan devlet liseleri, özel liseler ve yatılı liseler de vardır. Yurtdışında lise okumak ile ilgili merak ettiğiniz sorular varsa danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.

Popüler Yurtdışı Lise Eğitimi Veren Okullar

Akademik yaşamın önemli bölümlerinden biri olan lise eğitimini yurtdışında almak öğrencilerin ufkunu genişleten ve hayatlarını şekillendiren bir tercihtir. Farklı ülkelerdeki liselerin sunduğu çeşitli olanaklar ve öğrencilerin üniversiteye hazırlık sürecini daha keyifli hale getirmeleri bu liseleri popüler hale getirmiştir. Çoğunlukla 1 akademik yıl yani ülkemizdeki eğitim sistemine göre 2 eğitim dönemi kadar süren lise değişim programları 9-10-11 ve 12. sınıflarda öğrenci kabul eder. Türkiye’de verilen kapsamlı eğitim sayesinde yurtdışına giden lise öğrencilerin not ortalaması genellikle yüksek olmakta bu da liseden sonra yurtdışındaki bir üniversiteye başvurmak isteyen öğrencilerinin kabul şansını artırmaktadır. Öğrenciler Avrupa ülkelerinde, ABD’de ve Kanada’da yer alan popüler liseler arasında tercihlerini yapıp başvurularını yapabilirler. Bu başvurular konusunda tecrübeli bir eğitim danışmanlığı şirketinden destek almak süreci kolaylaştırabilir.

Yurtdışı Lise Eğitim Programları

Yurtdışı lise eğitim programları arasında hem devlet liseleri hem özel liseler hem de yatılı liselerin programları yer alır. Devlet liseleri ( Public High School) programlarında öğrencilerin konaklamaları genellikle önceden anlaşılmış olan ailelerin yanında gerçekleşir. Bu programlar genellikle her bir öğrenci için 1 defaya mahsustur ve 1 yıl sürmektedir. Bir diğer yurtdışı lise eğitim programı ise özel liselerde gerçekleşen programlardır. Öğrenciler bu programlara katıldıklarında genellikle ailelerin yanında kalırlar ve programa birden fazla kez katılmak mümkündür. Bunun dışında bir de boarding school adı verilen yatılı liseler vardır. Bu programa birden fazla kez katılmak mümkündür ve öğrenciler okulların yurtlarında konaklarlar.

Yurtdışında Lise Okumak İçin Gerekenler

Yurtdışında lise okumak için gerekenler ülkelere ve şehirlere göre değişkenlik gösterir fakat bazı genel kabul şartları vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

Akademik başarı: Yurtdışındaki liseler kabul edecekleri öğrencilerin not ortalamalarına büyük önem verirler. Öğrencilerin geçmiş dönemlerdeki notları ve ortalamaları genel kabul için önemli bir koşul olabilir.

Dil başarısı: Yurtdışındaki okulların bir diğer şartı da yabancı dil bilme şartıdır. Bu yabancı dil genellikle İngilizcedir. Ancak okulun eğitim verdiği yabancı dil de şart olarak belirtilebilir. Bu yabancı dillerde belirli bir seviyede olmak ve yeterlilik testini geçmiş olmak gerekmektedir. Bazı durumlarda okul kendi dil sınavını kendisi yapar ve öğrencinin dil becerisini bu şekilde  test edebilir.

Referans şartı: Bazı okullar öğrencileri kabul etmek için referans mektubu talep edebilir. Bu referans mektubu öğrencinin hem kişisel özelliklerini hem de akademik durumunu özetler ve okulların değerlendirme yapmasına yardımcı olur. Bu referans mektupları rehberlik danışmanı ya da öğrencinin öğretmenleri tarafından yazılabilir.

Öğrencinin beyanı: Bazı okullar öğrencinin kendi beyanını öğrenmek ister ve öğrencinin bu okulda okumayı neden istediğini anlattığı bir yazı talep eder.

Mülakat: Bazı liseler öğrencileri kabul etmek için mülakat gerçekleştirir.

Finansal yeterlilik şartı: Yurtdışındaki liselerin belli bir ücreti vardır ve belirli bir maliyeti üstlenme gerekliliği vardır. Okullar öğrencinin ailesinin okul ile ilgili ücretleri nasıl ödeyeceğine dair bir finansal plan sunmasını isteyebilir.

Yurtdışında Lise Eğitimi Maliyetleri

Yurtdışında lise eğitim maliyetleri okullara ve seçilen programlara göre değişkenlik gösterir. Maliyeti hesaplamak için öncelikle lise eğitimine ödenecek ücret hesaplanmalı ve ardından konaklama, günlük yaşam giderleri, ulaşım giderleri ve sosyal yaşam için gerekecek giderler hesaplanmalıdır. Tüm bunlara sağlık sigortası, hazırlanacak belgelerin masrafları ve başvuru için gereken diğer ücretleri eklemek gerekir. Bunların yanı sıra eğer okul vize isteyen bir ülkede ise bununla ilgili giderlerin de maliyete eklenmesi gerekebilir.